piektdiena, 2012. gada 17. augusts

Piena rīts.

Pats svarīgākais process, jo kam tad tās govis turēt un to pienu slaukt, ne jau tāpat vien, lai sevi nodarbinātu, bet gan lai ar to pelnītu naudu.
Sava alga.
Tā skaļi teikts, jo atkal piena iepirkuma cena tiek samazināta :(
 Ko zemnieks?! Kas atliek, strādā tālāk.. Tad jau laiks un dzīve rādīs, kā būs vēlāk.

Nu tā..
Piena rīts -tādā mazītiņā teikuma salikumā, mēs viņu godinām :)
Vasarā tāds rīts ir katru otro dienu, ziemā katru trešo dienu, bet skatās pēc piena daudzuma, grafiks tiek pieskaņots apstākļiem..
Rīts gana agrs, modinātājs atskan plkst. 5 no rīta, piena mašīna pie piena mājas pieripo pirms vai pēc plkst. 5.30 visos gadalaikos:)), gan gaišajos, gan tumšajos rītos.., kad jāmeklē pēc lukturīša kabatā :)


Un to piena nodošanas darbiņu veic opis..

Pie piena baseina tiek pievienots sūknis (šausmīgi skaļš troksnis gan viņam ir), lai to pienu pārsūknētu "piena mašīnā", un tālāk aizvizinātu uz pienotavu. Mūsu gadījumā "Mālpils piensaimniekam".



Piena šoferīši  ir divi (attēlā Agris) + vēl, hmm, vienkāršā valodā -piena analīžu ņēmēja :))
Kā zināms, pienam tiek veiktas analīzes -noteikta piena šķira, tauku procenti, olbaltuma procenti, temperatūra, baktēriju skaits, somatisko šūnu skaits, sasalšanas punkts, inhibatori, tā apmēram.. No piena kvalitātes ir atkarīga piena iepirkuma cena.


Kad piena baseins tukšs, pirms lej iekšā piena dzesētājā jaunu slaukumu, baseins tiek kārtīgi izmazgāts, tiek dezinficēts, pēc tam kārtīgi izskalots.., un gatavs atkal darboties -uzkrāt pienu, līdz nākamajam piena rītam.
Dzesētāja tilpums ~1300t

P.s. kā noprotat, bildēts pāris nedēļas atpakaļ, jo šobrīd jau gaišie rīti pagātnē..



Pienu ēdu, pienu dzēru, pienā muti nomazgāju :)) 
Tiekamies!!!











4 komentāri:

  1. Darbs tiešām nopietns. Manos laukos vecākiem arī ir gotiņas tikai skaitā līdz desmit, un dzesētāja tilpums attiecīgi slaukumam, bet, kā man patīk pacelt dzesētāja vāku un ieelpot piena smaržu, tik dzestrs ;D Pati ar pienu esmu uz Jūs.., bet īsta lauku piena smarža man tīk!
    Tu esi pieminējusi, ka pienu nododat Mālpils piensaimniekam, kā tad ar maksāšanas grafiku, nevelkas garumā? Cik zinu, tad viņi parādā ir zemniekiem..
    Lai Jums veicas!:D

    AtbildētDzēst
  2. Jā, darbs ir gana nopietns..un akurāts.
    Nuuuuuuuuu, par to grafiku, viņš tiešam ir tik garš, kā mans "nu" :))
    Skumji, bet ir parādā gan..







    AtbildētDzēst
  3. "Fui" laikā nemaksātājiem, bet lielumlielais "Paldies" tādiem kā Tev un Tavai ģimenei, kas neskatoties uz visu, tomēr šo svarīgo pienpadarīšanu uz priekšu bīda, un vēl citiem par to pastāsta:) Kārtējais jaukais ieraksts- paldies Tev par to!

    AtbildētDzēst